Сите написи од Volino.mk

14 Февруари-ЉУБОВ И ВИНО

14 Февруари-ЉУБОВ И ВИНО
February 14, 2017

Западната и источната христијанска црква денеска ги слават своите светци. Православните – Свети Трифун, Лозарите традиционално го одбележуваат Свети Трифун, надевајќи се дека светецот ќе им помогне грозјето да биде благо, а бочвите полни со вино. Заштитникот на лозјата на ... Дочитај »

Св.Три Светители-Три столпци Господови

Св.Три Светители-Три столпци Господови
February 12, 2017

Еден празник за тројца светители. Покрај тоа што си имаат и посебни празници светите Василиј Велики, Григориј Богослов и Јован Златоуст имаат и еден заеднички празник. На денешен ден нашиот народ го празнува празникот на тројцата светители. Во народното верување ... Дочитај »

Денес се слави Св.Атанасиј Велики – Танасовден- зимски

Денес се слави Св.Атанасиј Велики – Танасовден- зимски
January 31, 2017

Нашиот народ два пати во годината го празнува споменот на овој светец: Танасовден – летен и Танасовден – зимен. На 15 мај, денот на неговото упокојување Светата православна црква го празнува како Св. Атанасиј Велики или Танасовден – летен, а ... Дочитај »

Осветени Волинските води- Димче Иваноски најсреќен

Осветени Волинските води- Димче Иваноски најсреќен
January 19, 2017

Со традиционално фрлање на светиот крст, во речното корито на сретсело, во присуство на голем број на верници се изврши  светувањето на водите, со што се одбележа големиот православен празник Богојавление – Водици 2017 во Волино. Оваа година во ладните води ... Дочитај »

Собор на Свети Јован Крстител

Собор на Свети Јован Крстител
January 19, 2017

Свети Јован е светецот кој го крстил Исус. Заради тoа штo главната улoга на Св. Јoван сe oдиграла на дeнoт на Бoгoјавлeниe, Црквата oд старини дeнoт пo Бoгoјавлeниe гo пoсвeтила вo нeгoв спoмeн. Св. Јoван сe прoславува нeкoлку пати вo ... Дочитај »

Богојавление – Водици во Волино – традиција и обичаи

Богојавление – Водици во Волино – традиција и обичаи
January 18, 2017

19 јануари…Богојавление-Водици…ден кој сите го чекаат со возбуда…ден кога се предава крстот од старите на новите кумови. Во Волино Водици се празнува само еден ден (19 јануари). Утрото на знакот од камбаната се оди во црквата Св.Богородица каде има богослужба, ... Дочитај »

Видео: Водици во Волино

Видео: Водици во Волино
January 18, 2017

Ви пренесуваме неколку моменти кои ги овековечивме со нашата камера од минатогодишните прослава на големиот христијански празник Богојавление-Водици во Волино. Се фрли светиот крст и се осветија волинските води Се развиори оро, големо волинско оро Ајде Волинци, весело ! За ... Дочитај »

Водопост – ден кога се крштева водата

Водопост – ден кога се крштева водата
January 17, 2017

Eден ден пред празникот Водици е Водокрштение, некои го викаат Водокрст или Водопост. Водокрст доаѓа од крштевањето односно осветувањето на водата, а Водопост поради тоа што се работи за строг пост. На Водопост во Волино рано наутро на знакот од ... Дочитај »

ФОТО: Василица 2017

ФОТО: Василица 2017
January 14, 2017

Продолжувајќи ја традицијата со ракија и вино, колбаси и топло лепче, волинци под маски ја дочекаа Старата Нова година. Како и минатата година такаа и оваа, продифилираа голем број на маски. Денес, на “срцело”,  продефилира многу нови маски, притоа трите ... Дочитај »