Иселеници

Волинскиот поет и писател Иван Трпоски повторно награден во Австралија

Волинскиот поет и писател Иван Трпоски повторно награден во Австралија
March 21, 2011

  Нашиот поет и писател Иван Трпоски кој повеќе од три децении живее во Австралија и активно е вклучен во повеќе македонски организации каде несебично работи за доброто на Македонците во Сиднеј и пошироко. награден е за долгогодишно работење во ... Дочитај »

Анета и Молика на турнеја во Австралија

Анета и Молика на турнеја во Австралија
March 13, 2011

После многубројните настапи и концерти како низ Македонија така и во Босна и Србија,Анета и Молика ,синоќа со концертот во Перт ја започнаа  голематаТурнеја во Австралија. На Концертот можеше да се забележи присуство и на Волинци Дочитај »

Миле Поп Јорданов на Холандски

February 21, 2011

И додека Македонија се занимава со политички будалаштини, другите се занимаваат со нашата неисцрпна народна ризница. Благодарение на „пост“ на ѕидот на „Фејсбук“ на амбасадорката на Кралството Холандија во Македонија – Симоне Филипини (која патем речено редовно го користи својот ... Дочитај »

Волинци во САД собираат парични донации за реконструкција на училиштето во Волино

January 25, 2011

Од извори блиски на нашите иселеници  во САД Volino.org ексклузивно дознава дека нашите Волинци во оваа прекуокеанска земја покренаа иницијатива за собирање на доброволни парични прилози за реконструкција на зградата на основното училиште во Волино. Главен иницијатор е Зоран Цветаноски, ... Дочитај »

Прослава на Божиќ во New Jersey САД

Прослава на Божиќ во New Jersey САД
January 9, 2011

Македонците во САД иако толку далеку од својата татковина еден од најрадосните и најголемите христијански празници, Христовото раѓање – Божиќ го прославија во духот на македонските обичаи и традиции. Како и секоја година така и оваа илјадници верници во петокот наутро ... Дочитај »

По 50 годишен брак – повторно се венчаа

November 10, 2010

Во неделата, на 7 ноември 2010 година, сопружинците Богоја и Илинка Ѓорѓиоски, го искористија нивниот Златен Јубилеј, педесет годишнината од бракот, за да го крунисаат со венчање, овој пат пред свештеник и во црква. Богоја и Илинка во црквата Св.Никола ... Дочитај »

Австралиска помош за црква во Волино

July 30, 2010

На 10 јули 2010 година во просториите од ФК Грингилски лавови во Грингила (Волонгонг) се одржа Волинска хуманитарна вечер. Таа беше одржана за да се соберат и испратат пари за изградба на црквата Св. Петка во село Волино Охридско. Оваа ... Дочитај »