ВОЛИНСКИ ТРАДИЦИОНАЛЕН ИЗЛЕТ ВО СТЕНВОЛ ПАРК, АВСТРАЛИЈА

ВОЛИНСКИ ТРАДИЦИОНАЛЕН ИЗЛЕТ ВО СТЕНВОЛ ПАРК, АВСТРАЛИЈА

На Католички Божик, Волинци по неколку децениска традиција се собраа повторно во месноста Стенвол Парк, недалеку од градовите Сиднеј и Волонгонг за со пијалаци и храна го одбележат празникот, а и да се поприкажат за поминатото детство во Волино и Македонија, а и за...
И волинци на “Театарот на соништата”

И волинци на “Театарот на соништата”

Во неделата во најпрестижната фудбалска лига, Премиер лигата,  во Манчестер се играше дерби натпреварот помеѓу Манчестер Јунајтед и Челзи 1-1. И волинци беа дел од овој фудбалски спектакл. На трибините на Олд Трафорд, како навивачи на домашните се најде семејството...
Сергија Секулоски – Македонски активист, кој не треба да се заборави

Сергија Секулоски – Македонски активист, кој не треба да се заборави

Сергија е роден на 7-ми октомври 1933 година во село Волино, Охридско, Македонија. Тој е прво од петте деца (Ѓорѓи, Благуна, Ристо и Богоја) на Санта и Вангел Секулоски. Роден е во време кога во Македонија владееше големо-српската хегемонија и во  многу сиромашно...
Македонскиот театар од Сиднеј гостува во Охрид

Македонскиот театар од Сиднеј гостува во Охрид

Македонскиот театар од Сиднеј на 14 јуни во Домот на културата во Охрид, ќе ја одигра преставата “Борење со мечката” по текст од Душан Ристевски, во режија на Стефо Нанцу. Душан Ристески е еден од најпознатите македонски писатели кој твори и работи во...
Електронска верзија од “Угрејсонце во мојот сон” од Иван Трпоски

Електронска верзија од “Угрејсонце во мојот сон” од Иван Трпоски

Познатиот поет и писател од дијаспората, волинецот Иван Трпоски со мало задоцнување ја објави електронската форма од неговата наградена збирка “Угрејсонце во мојот сон” на минатогодишниот конкурс за најдобра збирка песни од поет македонец од дијаспората,...
Одржана свечената Академија за Браќата Свети Кирил и Методиj во Сиднеј

Одржана свечената Академија за Браќата Свети Кирил и Методиj во Сиднеј

Во неделата на 25–ти мај, 2014 година, со најголеми почести се одржа чествување на славните Браќа Свети Кирил и Свети Методиj Солунски. Македонскиот Просветно Училишен Одбор за Нов Јужен Велс , како и секогаш, натпросечно ја организира оваа величенствена свеченост на...