ОФИЦИЈАЛНО: 8-та “Волинска Регата 2017”- традицијата продолжува

ОФИЦИЈАЛНО: 8-та “Волинска Регата 2017”- традицијата продолжува

Во недела 09.07.2017  година со почеток во 12:00 ч.  по осми пат ќе се одржи традиционалната “Волинска регата 2017″. Имено манифестацијата започна да се организира во 2010 година  по иницијатива на волинецот Саре Мочароски и истата нема натпреварувачки...
ФОТО: Василица 2017

ФОТО: Василица 2017

Продолжувајќи ја традицијата со ракија и вино, колбаси и топло лепче, волинци под маски ја дочекаа Старата Нова година. Како и минатата година такаа и оваа, продифилираа голем број на маски. Денес, на “срцело”,  продефилира многу нови маски, притоа трите...
Здравица за Стара Нова Година

Здравица за Стара Нова Година

Благочестиви сестри и браќа христијани, Во новото лето Господово 2017 Ви посакуваме најдобри желби за здравје и среќа, за мир и радост, а дури потем за сето она што може со рака да се допре. Значи: ви го посакуваме најпрво она што не може да се допре, а дури потем –...
ПРОГРАМА ЗА ПРОСЛАВА НА “ВАСИЛИЦА ВОЛИНО 2017

ПРОГРАМА ЗА ПРОСЛАВА НА “ВАСИЛИЦА ВОЛИНО 2017

Пeток, 13 Јануари 16.00 – ПАЛЕЊЕ НА ВАСИЛИЧАРСКИОТ ОГАН 17.00- 02.00 – ВАСИЛИЧАРСКА ПОСЕТА НА ДОМОВИТЕ НА ВОЛИНЦИ -/ зет, неста, гатач, тркалач со придружба на василичари и музиканти / Сабота, 14 Јануари 11.00 – ПОЧЕТОК НА ВАСИЛИЧАРСКОТО ПРАЗНУВАЊЕ СО ПЕТАР НЕЧЕВСКИ...
Илинден – Денот на Републиката

Илинден – Денот на Републиката

Денот на Републиката е голем државен празник на Република Македонија.  Се прославува на 2 август, кој е исто така и голем верски празник—Илинден, во чест на пророкот Св.Илија. Денот на Републиката се прославува во знак на сеќавање на два големи настани кои се случиле...
Фотосторија: Ѓомлезе на волински начин

Фотосторија: Ѓомлезе на волински начин

Ѓомлезето е најдобриот македонски традиционален специјалитет, каков што нема никаде во светов. Најмногу е застапен во Охрид и охридско. Може да се сретне под различни имиња ( ѓомлезец, ѓоа-мезе, тури-потпечи), но кај нас е познат како ѓомлезе. Се подготвува на...