Ѓурѓовден 2014

Ѓурѓовден 2014

Со утринска литургија и традиционалното одење с крсти, со песната Крсти носам, Бога молам, Тропарот за Велигден и торжествениот поздрав Христос Воскресе-Вистина Воскресе Волинци го прославија празникот Ѓурѓовден, посветен на Св.Георгиј Победоносец. Литијата ...
Македонско вино

Македонско вино

Кога се работи за историјата на виното неизбежно мора да се спомене и Македонија. Македонија има винска историја која датира уште од античките времиња. Виното на овие простори било меѓу омилените пијалоци на античките кралеви Филип Втори и неговиот син Александар...
“Денот на Дрвото- засадија својата иднина” 2013

“Денот на Дрвото- засадија својата иднина” 2013

Денес во рамките на акцијата “Денот на Дрвото – засадија својата иднина” есен 2013 година, планирано е да се засадат 5 милиони дрвја на ниво на Р. Македонија. Сонот за пошумена Македонија преку засадување на иднината се роди во август 2007 година,...
Падна првиот снег во Волино

Падна првиот снег во Волино

Македонија од синоќа е покриена со снежна обвивка. Падна и првиот снег во Волино. Снегот кој започна да врне со силен интензитет околу 22 часот, а продолжи да паѓа со  послаб интензитет во текот на ноќта, направи Волино да наликува на права зимска идила. Метеоролозите...
И КРИСТИЈАН ДОНЕСЕ КАМЧЕ ВО АВСТРАЛИЈА

И КРИСТИЈАН ДОНЕСЕ КАМЧЕ ВО АВСТРАЛИЈА

Приказната за позајмување камче од езерските извори кај манастирот „Свети Наум“ крај Охрид започна вака: На нашето прво патување во Македонија во 1979 година, покрај нас со сопругата Нада ја поведовме и тригодишната ќерка Билјана. Така покрај родното наше Волино...
Сиднеј, Пекинг, Истанбул, Волино

Сиднеј, Пекинг, Истанбул, Волино

Еве ме и по седми пат тргнав за Р.Македонија преку Пекинг (Кина) и Истанбул (Турција). Овој пат со мене ке патуват сопругата Нада и фамилијата на зет ми Тони и ќерка ми Билјана, Лана, Адријана и Кристијан, како и родителите на Тони, Милица и Здравко Јошески. Најпрво...