Македонија

Македонија слави 23 години независност

Македонија слави 23 години независност
September 8, 2014

Македонија денес слави 23 години независност. Денот на независноста 8 септември во Македонија се слави од 1991. На тој ден македонскиот народ , излезе на Референдум и на најдемократски начин ја изгласа својата независност со мнозинство – 95% од граѓаните ... Дочитај »

120 години од основањето на ТМОРО (ВМРО)

120 години од основањето на ТМОРО (ВМРО)
October 23, 2013

Денеска Македонија го прославува Денот на основањето на Внатрешната Македонска Револуционерна Организација- ТМОРО ( ВМРО). Овој историски ден е симбол на почетокот на организираното македонско револуционерно движење и симбол на воскреснатата идеја за ослободување на македонскиот народ кон крајот на ... Дочитај »

11-ти Октомври, денот на македонското народно востание против фашистичките окупатори

11-ти Октомври, денот на македонското народно востание против фашистичките окупатори
October 11, 2013

Македонија денеска со гордост и длабока почит го одбележува 11-ти Октомври, денот на македонското народно востание против фашистичките окупатори. Македонскиот народ пред точно 72 години на денешен ден, се запиша во светлата книга на народите на светот кои што го ... Дочитај »

Македонија слави 22 години независност

Македонија слави 22 години независност
September 8, 2013

Македонија денес слави 22 години независност. Денот на независноста 8 септември во Македонија се слави од 1991. На тој ден македонскиот народ , излезе на Референдум и на најдемократски начин ја изгласа својата независност со мнозинство – 95% од граѓаните ... Дочитај »

Илинден – Ден на Републиката

Илинден – Ден на Републиката
August 2, 2013

Денот на Републиката е голем државен празник на Република Македонија.  Се прославува на 2 август, кој е исто така и голем верски празник—Илинден, во чест на пророкот Св.Илија. Денот на Републиката се прославува во знак на сеќавање на два големи настани ... Дочитај »

Дали ОМД и во Скопје ќе го повтори успехот од Вашингтон?

Дали ОМД и во Скопје ќе го повтори успехот од Вашингтон?
May 25, 2013

Колку што се наближува времето за одржување на 4-тата конференција на Обединета Македонска Дијаспора во Скопје, Р. Македонија на 24-27 јули 2013 година, толку интересот во јавноста е се поголем и поголем. Членовите на оваа најуспешна Македонска организација надвор од ... Дочитај »

Македонија гласа на локални избори

Македонија гласа на локални избори
March 24, 2013

Денес Македонија гласа на шестите по ред локални избори од нејзината независност. Се избираат градоначалници и членови на советите во 80 општини и Градот Скопје. Гласањето започнува во 7 и ќе трае до 19 часот. Според податоците од Државната изборна ... Дочитај »

Охридскиот чинар низ вековите

Охридскиот чинар низ вековите
December 24, 2012

Платанот (  Platanus Orientalis ) од Охрид, кај народот попознат и како чинарот  е една од најстарите атракции не само во градот,  туку и во Македонија. Легендите и преданијата велат дрвото е старо неверојатни 11 века, па дури и дека ... Дочитај »

Прогнозирајте и облечете дрес на Македонија

Прогнозирајте и облечете дрес на Македонија
December 22, 2012

Фудбалската Федерација на Македонија доделува 10 дресови од фудбалска репрезентација на Македонија. На официјалната facebook страна на фудбалската репрезентација на Македонија прогнозирајте кој ќе биде избран за најдобар фудбалер за 2012 година. Добитници на наградите се лицата кои ќе погодат ... Дочитај »

Ден на дрвото – засади ја својата иднина

Ден на дрвото – засади ја својата иднина
November 21, 2012

Денес во Република Македонија по 10-ти пат се одржува традиционалната акција-Ден на дрвото 2012. Сонот за пошумена Македонија преку засадување на иднината се роди во август 2007 година, кога идејниот татко на акцијата, амбасадорот на мирот на UNESCO, светски познатиот ... Дочитај »