Македонија

Во Сиднеј по втор пат Македонски филмски фестивал

Во Сиднеј по втор пат Македонски филмски фестивал
October 26, 2012

На 25.10.2012 гoдина во прекрасното кафеанче Бона Фидес во најфркфрентниот дел од Сиднеј се одржа котел-средба со организаторите на Филмскиот фестивал, режисери од краткометражни филмови и познати активисти од Македонската заедница. Овој Фестивал започна во 2009 година во Мелбурн, за ... Дочитај »

Македонија го чествува Денот на револуционерната борба

Македонија го чествува Денот на револуционерната борба
October 23, 2012

Денес Македонија го чествува  23 Октомври – Денот на македонската револуционерна борба, денот кога пред 119 години е формирана Македонската револуционерна организација.  Под крилото на Внатрешната Македонска Револуционерна Организација, биле остварувани идеалите и реализирана  борбата на народот за достоинство, за ... Дочитај »

Македонија го слави Денот на востанието

Македонија го слави Денот на востанието
October 11, 2012

Македонија денес го слави Денот на востанието. На 11 Октомври 1941 борците од Првиот прилепски партизански одред го нападнаа бугарскиот полициски участок и телефонско-телеграфската мрежа во Прилеп, што го означи почетокот на организираното востание на македонскиот народ против бугарскиот, италијанскиот ... Дочитај »

Да не го заборавиме делото на Драган Богдановски

Да не го заборавиме делото на Драган Богдановски
September 17, 2012

На денешен ден е роден Драган Богдановски, борецот за независна, суверена и обединета Македонија. Четири децении, тој  беше во првите редови на Македонската патриотски ориентирана емиграција и неуморно и бестрашно се ангажираше за оживотворување на илинденските идеали, чијашто основна и ... Дочитај »

Македонија ја слави својата независност

Македонија ја слави својата независност
September 8, 2012

Македонија денес слави 21 година независност. Денот на независноста 8 септември во Македонија се слави од 1991. На тој ден македонскиот народ , излезе на Референдум и на најдемократски начин ја изгласа својата независност со мнозинство – 95% од граѓаните ... Дочитај »

Внимание: Од утре и езерскиот регион во портокалова фаза

Внимание: Од утре и езерскиот регион во портокалова фаза
July 11, 2012

Согласно добиените информации од метeо-алармот на Управата за хидрометеоролошки работи и денеска  целата територија на Република Македонија е  зафатена од високи температури, при што два региона, Скопскиот и Струмичкиот се  во портокалова фаза и за нив  важат вчера објавените мерки, ... Дочитај »

Фотосторија: Пелистер во лето

Фотосторија: Пелистер во лето
July 4, 2012

Летото е период кога спасот од тропските горештини обично го бараме на езеро или на море. Но, дали сте размислиле во лето да посетите некоја од нашите прекрасни планини. Свежината, прекрасните глетки,  чистиот воздух, уживањето во тишината, мирот и спокојот ... Дочитај »

Химната на Европа на македонски јазик

June 19, 2012

“Ода на радоста” (германски  назив: “Ode an die Freude”) е поема напишана од Фридрих Шилер како “славење на човековото братство”. По неговата смрт, песната станала текст за хорската изведба на Деветтата симфонија од Лудвиг Ван Бетовен, компонирана во 1823 година. ... Дочитај »

Во сеќавање на Ристо Беломорски / Ристо Шишков

June 17, 2012

Денес се навршуваат 26 години од смртта на Ристо Шишков, прославениот македонски актер, голем патриот и страдалник за Македонија. Страдаше затоа што премногу ја сакаше личната робинка- Македонија. Ристо Шишков е роден во 1940 година, во селото Мрсна,  (Егејска Македонија), ... Дочитај »

Тропски бран ја удри Македонија

Тропски бран ја удри Македонија
June 9, 2012

Од денес до вторник Македонија ќе биде под влијание на многу топла воздушна маса од југ која ќе услови претежно сончево и многу топло време. Денеска се очекуваат високи температури со прво ниво на предупредување или жолта фаза, кои ќе ... Дочитај »