Успение на Пресвета Богородица – Заштитничка на Волино

Успение на Пресвета Богородица – Заштитничка на Волино

Богородице, и во раѓањето си го сочувала девството, а по своето успение не си го оставила светот, туку си се преселила во живот. Мајко на Животот, и со твоите молитви ги избавуваш од смртта нашите души. /Тропар/ Меѓу дванаесетте големи христијански празници спаѓа и...
Преподобен Наум Охридски Чудотворец

Преподобен Наум Охридски Чудотворец

Споменот на светиот рамноапостолен Наум се твори на 20 јуни/3 јули, 23 декември/05 јануари. Ученик на Светите Методиј и Кирил,  просветител,  духовник и мисионер.  Беше мудар учител, единствен раководител на монасите, одлучен подвижник, чудотворен молитвеник. Неуморно...
Велигденска Честитка

Велигденска Честитка

Драги Волинци и Македонци, Христијани ! И оваа ноќ донесовме светлина од храмот со запалените свеќи. Ја донесовме радоста од Христовото Воскресение  и надежта за сопствено спасение. Да го празнуваме животот денес. Да го воскреснеме Исус во нашите срца. Да ги отвориме...
Биењето на црковната камбана ќе го најави Христовото Воскресение

Биењето на црковната камбана ќе го најави Христовото Воскресение

Волино и Волинци ги прават последните подготовки за прослава на Празникот над празниците, Христовото Воскресение – Велигден. И оваа година со биењето на црковната камбана Волинци ќе ја дочекаат радосната вест за Христовото Воскресение. Христовото Воскресение во Волино...
Велигденското јајце – значење, традиција и обичаи

Велигденското јајце – значење, традиција и обичаи

За Велигден има многу обичаи во светот, но само еден ги обединува сите. Вапцањето на јајца е обичај кој има своја симболика. Тоа е затворено,  мртво, а од него излегува нов живот што го претставува Христовото воскресение од гробот. Велигденското јајце е старо колку и...
Југу-југу-у-у-у

Југу-југу-у-у-у

Неделата пред Прочка се вика  Сирна недела или Сирници поради тоа што во овој период се јадат млечни производи. Некои ја викаат и Бела недела. Понеделникот  се нарекува Сирни понеделник или кај нас во Волино е познат како Југу Југу . Од обичаите што се изведуваат на...