Денес е Чист Понеделник

Денес е Чист Понеделник

Понеделникот по Прочка се вика Чист Понеделник и тогаш започнува  седумнеделниот Велигденски пост, кој трае 42 дена се до Воскресението на Исус Христос – Велигден. Датумот за почетокот на постот зависи од датумот на прославувањето на најголемиот христијански...
Прости ми, простeно да ти е !

Прости ми, простeно да ти е !

Празникот Прочка или Велики Поклади, кај нас  познат како Проштени Поклади спаѓа во најголемите христијански празници, според некои веднаш по Божик и Велигден. На Проштени поклади  се изведуваат повеќе обичаи како што се проштевањето (оттука и празникот го добил...
Сретение Господово, 15 февруари

Сретение Господово, 15 февруари

Празникот Сретение Господово е празник на сретнување на човечката душа со Оној кој не создал и ни го дал животот, за да го преобразиме “во чекање на Бога”.  Радувај се, благодатна Богородице Дево, зашто од Тебе изгреа Сонцето на правдата – Христос...
14 Февруари-ЉУБОВ И ВИНО

14 Февруари-ЉУБОВ И ВИНО

Западната и источната христијанска црква денеска ги слават своите светци. Православните – Свети Трифун, Лозарите традиционално го одбележуваат Свети Трифун, надевајќи се дека светецот ќе им помогне грозјето да биде благо, а бочвите полни со вино. Заштитникот на...
Св.Три Светители-Три столпци Господови

Св.Три Светители-Три столпци Господови

Еден празник за тројца светители. Покрај тоа што си имаат и посебни празници светите Василиј Велики, Григориј Богослов и Јован Златоуст имаат и еден заеднички празник. На денешен ден нашиот народ го празнува празникот на тројцата светители. Во народното верување...
Денес се слави Св.Атанасиј Велики – Танасовден- зимски

Денес се слави Св.Атанасиј Велики – Танасовден- зимски

Нашиот народ два пати во годината го празнува споменот на овој светец: Танасовден – летен и Танасовден – зимен. На 15 мај, денот на неговото упокојување Светата православна црква го празнува како Св. Атанасиј Велики или Танасовден – летен, а на 31  јануари  како Св....