Верски календар

Коледе леде!

January 6, 2011

Бадник или Коледе се нарекува денот пред роденденот на Исус Христос (Божиќ), според христијанската традиција. Според Јулијанскиот календар по кој се раководи Македонската православна црква, Бадник паѓа на 6. јануари секоја година, а Божиќ на 7. јануари. Суштината на празникот е во радоста на христијаните ... Дочитај »

Денеска е Свети Наум Охридски-Чудотворец

January 5, 2011

Главниот празник на Свети Наум Охридски се одбележува на 23 декември – по стар календар или 5 јануари по нов календар, а 20 јуни по стар или 3 јули по нов календар е летниот празник или Собор на светителот. Св. ... Дочитај »