Фото:  Тупање пипер

Фото: Тупање пипер

Црвениот пипер е еден од најупотребуваните зачини во националната кујна. Има благ вкус и загревачко дејство. Има својство да ги засилува аромите на другите зачини во јадењето. Тој додава  вкус и арома не само на јадења, туку и на различни видови предјадења....
Најавени обилни врнежи од дожд

Најавени обилни врнежи од дожд

Прогнозите на синоптичарите се дека западниот дел од државава претстојниот викенд ќе го зафатат обилни врнежи од дожд. Во охридско-струшкиот регион не се очекуваат поплави од големи размери, смируваат познавачите на приликите. Во западниот и југозападниот дел, со...
Ќе се исплаќаат средства за штетата од градот во 2012 година

Ќе се исплаќаат средства за штетата од градот во 2012 година

Комисијата за проценка на штета од елементарни непогоди при општина Дебрца ги известува граѓаните кои имаат поднесено барање за надомест на штета на земјоделските култури предизвикана од невреме-град, на ден 10.08.2012 година дека со Одлука на Владата на РМ одобрени...
Жетвата во Волино се одвива под полна пареа

Жетвата во Волино се одвива под полна пареа

По серијата на дождови  конечно временските услови овозможија,  иако со задоцнување,  комбајните да влезат во нивите и жетвата да се одвива без проблеми. . Реколтата годинава, во споредба со минатогодишната е доста послаба, а тоа се должи на големите количества врнежи...
Кога надоместот на штета од елементарни непогоди се користи како предизборно ветување !?

Кога надоместот на штета од елементарни непогоди се користи како предизборно ветување !?

Вчера Волинци, како и жителите на околните села Требеништа и Мешеишта, беа сведоци на едно силно невреме проследено со силни врнежи од дожд и град, надополнето со силен ветар. Најмногу од ваквата временска неприлика, оштетени беа земојоделците. Голем број од овошните,...
31 Мај, краен рок за поднесување барања за субвенции

31 Мај, краен рок за поднесување барања за субвенции

Во сабота, 31 мај истекува рокот за поднесување на барања за субвенции во земјоделството ,согласно Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2011 година Ги потсетуваме земјоделците дека заклучно со 31 мај  ќе можат да поднесат барања за финансиска...