Земјоделство

Официјално: Добиено позитивно мислење за основање водна заедница Бел Мост

Официјално: Добиено позитивно мислење за основање водна заедница Бел Мост
July 10, 2013

Управата за водостопанство при Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство даде позитивно мислење по иницијативата за основање на водна заедница Бел Мост-с.Волино, со што може да продолжи постапката за нејзиното основање. Водната заедница Бел Мост ќе се основа за хидротехничката ... Дочитај »

Од 1-20 јуни ќе се споведе второто примерочно структурно истражување на земјоделските стопанства

Од 1-20 јуни ќе се споведе второто примерочно структурно истражување на земјоделските стопанства
May 31, 2013

Структурното истражување на земјоделските стопанства е едно од основните статистички истражувања од областа на земјоделството кое обезбедува споредливи податоци на национално и меѓународно ниво. Државниот завод за статистика во текот на 2007 година го спроведе Пописот на земјоделство кој даде ... Дочитај »

Мојот став: Зошто македонските земјоделци не гo осигуруваат родот?

Мојот став: Зошто македонските земјоделци не гo осигуруваат родот?
March 19, 2013

Изминативе месец дена бевме сведоци на поплавени земјоделски повшини и сто процентно уништени посеви. Па како што навикнавме низ годиниве веднаш после природни катастрофи низ медиумите се актуелизира темата Зошто македонските земјоделци не ги осигуруваат родот? Податоците говорат дека минатата ... Дочитај »

фото: Агрофуд 2012

фото: Агрофуд 2012
November 12, 2012

Изминатава недела на Скопски саем на се одржа “Меѓународен саем за широка потрошувачка Агрофуд 2012.” На саемот покрај домашни компании имаше преставници и од Бугарија, Србија, Италија. Грција и Словенија кои на македонските земјоделци им ги презентираа најновите оставрувања во ... Дочитај »

Продолжен рокот за поднесување на барања за субвенции во земјоделството

June 13, 2012

На барање на земјоделците и здруженијата на земјоделци Владата на Република Македонија го продолжи  рокот за поднесување на барања за субвенции и наместо до 20 јуни 2012 година, земјоделците барањата за субвенции ќе можат да ги поднесат до 31 јули ... Дочитај »

Се поднесуваат барања за субвенции во земјоделството за 2012 година

Се поднесуваат барања за субвенции во земјоделството за 2012 година
June 6, 2012

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува земјоделските стопанства дека во тек е поднесувањето барања за директни плаќања за мерките од растително и сточарско производство по Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2012 година. Во ... Дочитај »

фото: Започнаа земјоделските активности

March 19, 2012

Викендов топлото време одлично послужи за извршување на земјоделските работи.  Погледнете го процесот мулчeње на одрежани гранчиња, фатен преку фотообјективот на volino.mk       Дочитај »

Фото: Агрофуд 2011

Фото: Агрофуд 2011
November 20, 2011

Од 15 до 19 Ноември во Скопје се одржа меѓународниот саем за широка потрошувачка „Агрофуд 2011“. На саемот оваа година учествуваа стотина копмании, од земјоделскиот сектор, каде посетителите има можност одблиску да ги запознаат со работата и начинот на производство ... Дочитај »

Чување на овошјето во зимскиот период

October 19, 2011

Во пресред на бербата, многумина од овоштарите се соочија со проблемот да нема откуп за овогодинешниот род, а со тоа да бидат приморани да го носат дома во своите магацини. Бидејќи во Волино нема ладилници за складирање на овошјето, во ... Дочитај »

Започна јаболкоберот во Волино

October 7, 2011

Со половично намален род, одлични временски услови за берба, веќе неколку дена активно се одвива “jаболкоберот” во Волино и околината. Годинава поради временските неприлики, речиси половично е намален родот, но сепак се очекува добар квалитет. Како и годините наназат и ... Дочитај »