Земјоделство

Се продолжува рокот за пријавување за субвенции

May 27, 2011

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува земјоделците дека поради зголемениот интерес продолжен е рокот за поднесување на барања за директни плаќања по Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2011 година за 20 дена. Наместо ... Дочитај »

31 Мај, краен рок за поднесување барања за субвенции

May 26, 2011

Во вторник, 31 мај истекува рокот за поднесување на барања за субвенции во земјоделството ,согласно Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2011 година Ги потсетуваме земјоделците дека заклучно со 31 мај  ќе можат да поднесат барања за финансиска поддршка ... Дочитај »

На третиот јавен повик за ИПАРД средствата доставени 74 барања

May 12, 2011

Вкупно 74 барања се доставени за третиот јавен повик за користење средства од ИПАРД Програмата 2007-2013, соопшти денеска Агенцијата за финансиска подршка на земјоделството и руралниот развој. Со повикот што беше објавен на 28 февруари годинава, а заврши на 14 ... Дочитај »

Историја на тракторите

May 3, 2011

John Deere е роден во Рутланд, Вермонт во 1804 година. Во 1837 год го конструирал првиот челичен плуг. До 1842 биле дизајнирани повеќе од 100 плугови. До 1582 гдина компанијата се преместува во Молине, Илиноис и произведува 4000 плугови годишно. ... Дочитај »

Бумбарите го зголемуваат приносот

April 28, 2011

Голем број предности се добиваат кога станува збор за опрашување на доматот со бумбари. Како прво, голема е заштедата на работна сила за вршење на оваа работна операција, којашто е потребна за опрашување на секоја цветна гранка поединечно. Ако ги ... Дочитај »

До 31 мај се поднесуваат барања за субвенции за 2011 година

April 5, 2011

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува земјоделските стопанства дека од вчера започна аплицирањето за директни плаќања за мерките од растително производство по Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2011 година. Во периодот заклучно со ... Дочитај »

Најави за изградба на откупни центри за овошје и зеленчук

March 25, 2011

Ова ќе значи крај за многубројните случаи на измамени земјоделци што беа уценувани од препродавачите на зеленчук и на овошје што со камиони родот го собираа дирекно од нивите по багателни цени Дочитај »

Влијанието на калиумот и калциумот врз растенијата

Влијанието на калиумот и калциумот врз растенијата
March 24, 2011

Калиумот игра значајна улога во разни физиолошко-биохемиски процеси и тоа: метаболизмот, синтезата на јаглехидратите и нивниот транспорт до дишењето, синтезата на протеини, фотосинтезата, регулацијата на водниот режим, а ја зголемува отпорноста на растенијата кон ниски температури. Растенијата кои многу продуцираат ... Дочитај »

Доењето значајно за развојот на прасињата

March 10, 2011

Новороденото прасе е комплетно зависно од млекото на маторицата како извор на протеини за раст, енергија за одржување на телесната температура и имуноглобулини за заштита од инфекции. Млекото на маторицата содржи најдобри хранливи материи за потребите на новородените прасиња. Недоволното ... Дочитај »

Виното во Македонија

February 26, 2011

Кога се работи за историјата на виното неизбежно мора да се спомене и Македонија. Македонија има винска историја која датира уште од античките времиња. Виното на овие простори било меѓу омилените пијалоци на античките кралеви Филип Втори и неговиот син ... Дочитај »