Најава за традиционалното Велигденско Супер Ел Класико 2018

Најава за традиционалното Велигденско Супер Ел Класико 2018

Традицијата продолжува! Во недела, на Велигден, на Гоце Делчев Арената  најавуваме уште едно издание на Волинското Ел Класико, Горна Маала- Долна Маала. По седум години силно изразита доминацијата на Долномаaлци, минатата година беше прекината серијата со...
Црковниот бунар дом на смоковите

Црковниот бунар дом на смоковите

Од памтивека бунарот во дворот на Црквата “Св.Богородица”  е живеалиште на смокови. При секоја посета на црквата граѓаните љубопитно  погледнуваат во бунарот за да видат некој смок. Тие се домаќини, чувари. Од кога знаеме за себе, смоковите се тука. Никој досега не се...
Фото:  Тупање пипер

Фото: Тупање пипер

Црвениот пипер е еден од најупотребуваните зачини во националната кујна. Има благ вкус и загревачко дејство. Има својство да ги засилува аромите на другите зачини во јадењето. Тој додава  вкус и арома не само на јадења, туку и на различни видови предјадења....
ФОТО: Василица 2017

ФОТО: Василица 2017

Продолжувајќи ја традицијата со ракија и вино, колбаси и топло лепче, волинци под маски ја дочекаа Старата Нова година. Како и минатата година такаа и оваа, продифилираа голем број на маски. Денес, на “срцело”,  продефилира многу нови маски, притоа трите...
Здравица за Стара Нова Година

Здравица за Стара Нова Година

Благочестиви сестри и браќа христијани, Во новото лето Господово 2017 Ви посакуваме најдобри желби за здравје и среќа, за мир и радост, а дури потем за сето она што може со рака да се допре. Значи: ви го посакуваме најпрво она што не може да се допре, а дури потем –...
ВАСИЛИЦА ВО ВОЛИНО – Традиција и обичаи

ВАСИЛИЦА ВО ВОЛИНО – Традиција и обичаи

Василица ( Стара Нова Година ) во Волино се слави од памтивек. И во времето на комунистичкиот режим кога василичарските прослави се забранувале Волинци ја празнувале Василица и ја продолжувале традицијата која непрекинато трае до денес. Возрасните за овие прослави се...