Дефиле во Перт со македонска народна носија

January 31, 2014
Дефиле во Перт со македонска народна носија

Перт од Западна Австралија, е познат град, кој даде гостопримство на околу 15 Иљади иселеници Македонци од сите делови на Македонија, а и од комшиските држави на Република Македонија. Перт стана познат меѓу македоинското иселеништво во САД, Канада и Европа, а посебно во Австралија, во 1986 година, кога се отпочна со првото Дефиле, во Кингс Парк, што стана традиционално, на 2 Авгус, на денот Свети Илија-Илинден, во годините. Координативниот Одбор на Македонсаките општини на Западна Австралија, за прв пат во диаспората организираа вакво дефиле, на кое зедоа учество повеке од 400 Македонци и преставници на владата- парламентот на Западна Австралија. При оваа оддавање почит, со пригодна програма, каде се свираше труба и положуваа венци и свежо цвеке, говори и специјална стража, од војната гарда на Западна Австралија, во чес на паднатаите бориц-Македонци во Илиндсенското востание и Народно-ослоботителната војна во Втората Светска војна, пред монументалниот споменик на паднатите борци-Австралијанци, во миналите светски и регионални војни во Кингс Парк.

clip_image008[2] clip_image004[2]
Значи таа традиција на одржување на Дефилеа, која беше прекината пред осамостојувањето на Република Македонија, а која го зближуваше македонското ислеништво и отвори патишта за оформување на Поткомитет за Македонски човекови права во 1989 година и првиот Задграничен Комитет на ВМРО-ДПМНЕ на 19 Август 1990 година.
Постојано во Перт, нарочно во последно време, поедини Македонски фолклорни групи и Задграничниот Комитет на ВМРО-ДПМНЕ, покушаваат да ја одржат традицијата-настапување на јавни приредби. Така и за време на овие Божикни празници, на покана на организаторот од ТВ каналот 7, фолклорната група “Гоце Делчев” од Перт настапи со своја програма на Дефилето.
Од порталот МКД, го објавуваме следниот текс со фотографиите од Дефилето:
Во Перт, во Западна Австралија под покровителство на една од најголемите телевизиски мрежи во оваа земја Канал 7 се одржа овогодишното божиќно дефиле

Јанко Томов

Поврзани написи