Химната на Европа на македонски јазик

June 19, 2012
Химната на Европа на македонски јазик

Ода на радоста” (германски  назив: “Ode an die Freude”) е поема напишана од Фридрих Шилер како “славење на човековото братство”. По неговата смрт, песната станала текст за хорската изведба на Деветтата симфонија од Лудвиг Ван Бетовен, компонирана во 1823 година.

Ода на радоста” е химна  на  Европската Унија и Советот на Европа, притоа и двете ја сметаат за Химна на Европа поради намерата на Советот тој да ја претставува Европа  како целина, а не да биде само некаква организација.

 Химната се користи во одредени прилики, како што е на Денот на Европа  или на официјални настани, како што е потпишувањето на договори.

Слушнете како звучи Одата на радоста со текст на македонски јазик…

Поврзани написи