Преподобна Матрона

November 22, 2012
Преподобна Матрона

Денес, 22 ноември православната црква го слави споменот на Преподобна Матрона Цариградска. Од Пергија Памфилиска. Брзо и се смачи бракот со некој цариградски големец Дометијан, па побегна, се преоблече во машка облека и под името Вавила стапи во машкиот манастир на Св. Васијан во Цариград. Но бидејќи мажот и непрестајно трагаше по неа, таа беше принудена да смени многу места, како Емеса, Синај, Еусалим, Бејрут и најпосле повторно дојде во Цариград. Се замонаши кога имаше дваесет и пет години, а се подвизуваше седумдесет и пет години. Живееше вкупно сто години и кога се упокои беше игуманија на еден манастир во Цариград. Мирно почина и се пресели во радоста на својот Господ, во 492 година.

Овој празник меѓу народот е познат како Св.Петка.

Во Волино го слават Андрониковци, Ангелковци, Војдановци, Николовци, Секуловци, Терзиовци.

Поврзани написи