Среда, 13 Јануари

16.00 – ПАЛЕЊЕ НА ВАСИЛИЧАРСКИОТ ОГАН

18.00- 02.00 – ВАСИЛИЧАРСКА ПОСЕТА НА ДОМОВИТЕ НА ВОЛИНЦИ -/ зет, неста, гатач, тркалач со придружба на василичари и музиканти /

Четврток, 14 Јануари

11.00 – ПОЧЕТОК НА ВАСИЛИЧАРСКОТО ПРАЗНУВАЊЕ СО МУЗИЧКАТА ГРУПА “СПЕКТАР “ ОХРИД

12.00 – ДЕФИЛЕ НА НАЈМЛАДИТЕ ВАСИЛИЧАРИ

12.30 – ПРВО ДЕФИЛЕ НА ВАСИЛИЧАРСКИТЕ МАСКИ

13.30 – ВТОРО ДЕФИЛЕ НА ВАСИЛИЧАРСКИТЕ МАСКИ

14.00 – ПРОГЛАСУВАЊЕ НА НАЈДОБРИТЕ МАСКИ – една награда во поединечна конкуренција -три награди во групна конкуренција

14.15 – ГОЛЕМО ВАСИЛИЧАРСКО ОРО

14.30 – 15.30 – ВАСИЛИЧАРСКА ТРПЕЗА ЗА СИТЕ ПРИСУТНИ – богато мени на василичарско јадење и пијалок

15.30 – ОПШТОНАРОДНА ВАСИЛИЧАРСКА ВЕСЕЛБА

18.00 – ВАСИЛИЧАРСКИ ОГНОМЕТ