Св.Три Светители-Три столпци Господови

February 12, 2017
Св.Три Светители-Три столпци Господови

Еден празник за тројца светители. Покрај тоа што си имаат и посебни празници светите Василиј Велики, Григориј Богослов и Јован Златоуст имаат и еден заеднички празник. На денешен ден нашиот народ го празнува празникот на тројцата светители. Во народното верување останало дека тие се значајни личности што страдале за Христовата вера и дека “душа дале за христијанството“. Во Охридско  празникот се вика “Три столпци Господој“  затоа што се верувало дека тие ја крепеле земјата.

Поврзани написи