Вечерва почнува есента

September 22, 2013
Вечерва почнува есента

Eсента почнува вечерва во 22 часот и 44 минути. Во исто време, за жителите на јужната земјина полутопка почнува пролет.  Есента ќе трае 90 дена и ќе заврши на 21 декември во 18 часот и 11 минути.

На северната хемисфера денеска е есенска рамноденица, а на јужната  пролетна рамноденица (таму почнува пролетта), односно денот и ноќта траат подеднакво (еквиноциумски ден).

Во моментот на доаѓањето на есента Сонцето ќе биде оддалечено од Земјата 150.122.034 километри.

Поврзани написи

  • elizabeta

    ni pocna esenta,ajde sega zimnica